ΑΡΧΙΚΗ   >   ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ   >   ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ   >   ΖΩΔΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (1o μέρος)

ΖΩΔΙΑΚΟΣ ΚΥΚΛΟΣ (1o μέρος)

Ζωγραφική Οροφής Ξενοδοχείου

by ΑΝΝΑ ΚΑΝΑΤΑ
472 ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Το έργο που μου ανατέθηκε είναι αντίγραφο του θαυμάσιου ρολογιού της εκκλησίας του Αγίου Μάρκου στη Βενετία. Επειδή το θέμα στο συγκεκριμένο χώρο στο θόλο που βρίσκεται στη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου “Rethymno Residence” δεν θα λειτουργήσει σαν ρολόι αλλά σαν διακοσμητικό στοιχείο, αφαιρέθηκαν και απλουστεύθηκαν κάποια στοιχεία όπως οι ώρες, και ο ήλιος μεταφέρθηκε και μονιμοποιήθηκε στο κέντρο του κύκλου. Παρέμειναν φυσικά τα 12 ζώδια, τα 108 αστέρια, ο ήλιος, η σελήνη -στους Ιχθείς- και οι μέρες του κάθε μήνα.

 

Ήταν ομολογουμένως η δυσκολότερη -ειδικά για γυναίκα- εμπειρία που είχα επαγγελματικά και δεν είχα αντιμετωπίσει. Όχι μόνο λόγω της δυσκολίας απόδοσης του θέματος σε μια επιφάνεια καμπύλη και κυρτή ταυτόχρονα, που με ανάγκαζε να δουλεύω εντελώς ανάποδα και να υπολογίζω διαρκώς την παραμόρφωση του σχεδίου, αλλά και λόγω των γενικότερων συνθηκών.

 

Η διάρκεια της εργασίας εκτιμήθηκε αρχικά στις 10 μέρες… Όμως το ξενοδοχείο βρισκόταν σε ολική ανακαίνιση, οι καθυστερήσεις από τα άλλα συνεργεία ήταν μεγάλες, η διαμονή μου εκεί δύσκολη και ο θόρυβος τις πρωινές και απογευματινές ώρες απίστευτος. Έτσι, η ολοκλήρωση του έργου μου πήρε ένα μήνα και ως επί το πλείστον δούλευα βραδινές ώρες.

 

Οφείλω ν’ αναφέρω πως η δύσκολη τεχνικά κατασκευή του θόλου έγινε από τον γυψοτεχνίτη Γιώργο Κάκνα, με τον οποίο είχαμε εξαιρετική συνεργασία. Βοηθός μου σε κάθε τομέα αυτού του δύσκολου εγχειρήματος ήταν ο εργοδηγός Παντελής Παναγιωτάκης, τον οποίο ευχαριστώ από καρδιάς για την μέχρι τέλους συμπαράσταση και πρακτική βοήθεια, καθώς και για τα όμορφα τριαντάφυλλα!

 

Σ’ αυτές τις φωτογραφίες βλέπετε την εξέλιξη των εργασιών κατά την 1η βδομάδα.

 

 

Πληροφορίες Έργου

  • Περιοχή: Ρέθυμνο
  • Διαστάσεις: 4,25μ διάμετρος
  • Ημερομηνία: 14-05-2015

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
__________

 

Αφορά όλα τα έργα που έχουν ζωγραφιστεί από την ζωγράφο και φέρουν την υπογραφή της, είτε βρίσκονται σε ιδιωτικούς είτε σε δημόσιους χώρους:

 

"Η πνευματική ιδιοκτησία αποκτάται χωρίς καμία διατύπωση και χωρίς την ανάγκη ρήτρας απαγορευτικής των προσβολών της. Επισημαίνεται πάντως ότι κατά τον Ν. 2121/1993, οποιαδήποτε τροποποίηση, αλλοίωση, παραμόρφωση του έργου χωρίς την ρητή συναίνεση του δημιουργού συνιστά παραβίαση του ηθικού δικαιώματος του πνευματικού δημιουργού και επιφέρει αστικές και ποινικές κυρώσεις."

 

Πρέπει να διευκρινίσω πως ο τοίχος ο οποίος ζωγραφίζεται φυσικά και δεν ανήκει στον ζωγράφο, αλλά στον ιδιοκτήτη του, ο οποίος έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να τον βάψει καλύπτοντας το έργο ή και να καλέσει άλλο ζωγράφο για να ζωγραφίσει ένα άλλο θέμα ή και το ίδιο με το προηγούμενο, αλλά εκ νέου και με δικό του σχέδιο.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τον νόμο Ν. 2121/1993 περί πνευματικών δικαιωμάτων και πνευματικής ιδιοκτησίας μπορείτε να διαβάσετε εδώ